• Bekijk hier het programma van de Pi- en Pien-dag

    Bekijk het programma

STEM Challenge

Graag willen we nu al de aandacht vestigen op een nieuwe STEM-activiteit die op zaterdag 9 mei 2020 op de Technologiecampus Gent van KU Leuven zal ingericht worden.

Leerlingenteams van vier tot zes leerlingen (uit het zesde jaar secundair onderwijs) worden uitgedaagd om een schaalmodel van een toren te bouwen met een selectie van huis-tuin-en-keuken materialen. Op het wedstrijdmoment komen alle torens samen op een trillend platform. De trilling neemt steeds toe en doet zo toren na toren sneuvelen. Het team waarvan de toren het langst stand houdt, wint de competitie!

De leerlingen moeten hiervoor een optimalisatieprobleem oplossen: hoe bouw je een zo sterk mogelijke toren binnen opgelegde beperkingen zoals maximale grondoppervlakte, minimale hoogte en beperkt materialengebruik?

Gelukkig hoeven de leerlingen allerminst zonder kennis van zaken aan de slag te gaan en staan ze er niet alleen voor. In het Junior College over ‘Buigen, Beven, Barsten’ (zie hoger) toont men hoe de leerlingen vanuit de lessen wiskunde en fysica al vertrouwd zijn met de nodige begrippen voor dit op het eerste zicht complexe optimalisatieprobleem. Daarnaast kunnen leerlingenteams op een (facultatief) feedbackmoment de expertise van bouwkundige industrieel ingenieurs inroepen en kunnen ze op voorhand hun toren komen testen op de triltafel.

Geïnteresseerd om deel te nemen?

Vul dan de nodige gegevens in via  https://iiw.kuleuven.be/gent/stem/stemchallenge/view.

Met vragen kun je steeds terecht bij Hanne Deprez via hanne.deprez@kuleuven.be.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.