Nijpend tekort aan wiskundeleraars

Naar aanleiding van een parlementaire vraag van Franc Bogovic werd VVWL-bestuurslid Filip Moons geïnterviewd in het programma “De Ochtend” op Radio 1.

Wij citeren…

Wiskundeleraar Filip Moons ondervindt het probleem aan den lijve in het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls in Laken: “Elke keer als wij op zoek moeten naar een nieuwe wiskundeleraar, is het de adem inhouden. Gaan we iemand vinden? Voor de derde graad vragen wij ook altijd aan de lerarenopleiding van de VUB om zéker een stagiair te sturen, om voorbereid te zijn als we iemand nieuw nodig hebben.”

Moons vindt het niet noodzakelijk een drama dat ook mensen met andere diploma’s wiskunde geven in het secundair onderwijs: “We hebben die mensen nodig, want er zijn veel te weinig wiskundigen in Vlaanderen. En ik denk dat een aantal profielen zoals economisten dat heel goed doen. Zeker in klassen waar wiskunde niet de hoofdrol speelt. Maar het grote probleem – en op dat kantelpunt zitten we stilaan- is dat ook in de echt wiskundige richtingen in het middelbaar, zoals wetenschappen-wiskunde, latijn-wiskunde en economie-wiskunde, geen wiskundige meer voor de klas staat. En daar maken we ons zorgen over.”

Beluister het gesprek met Filip Moons via onderstaande link

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/03/wiskundeleerkracht-heeft-steeds-vaker-geen-diploma-wiskunde-be/

Antwoord van Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs op vraag nummer 2014 van 14 maart 2019 van Franc Bogovic met cijfermateriaal van het Agentschap Onderwijsdiensten (AGODI)

Wiskundeleraars in Vlaanderen 2009…2018.pdf

Lees ook het artikel op de website van het Nieuwsblad

Lees ook het artikel van 3 mei 2019 van Het Laatste Nieuws

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.