Nieuw Gents Universiteitsmuseum opent op 21 maart 2020

Hagelwit. Zo zag het iconische Gentse Graffitistraatje er vandaag heel even uit. Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) schildert samen met Gentse street art-kunstenaars dit straatje wit als ode aan het witte blad en kondigt zo ook een bijzonder boek aan: ‘Welkom in het hoofd van de wetenschapper’, een boek van Marjan Doom. Zij is directeur van het GUM. Dat nieuwe wetenschapsmuseum opent op 21 en 22 maart de deuren.  

Het boek van Marjan Doom is niet zomaar een boek: het is een leeg boek, met enkel een inleiding en het statement: “Soms moet je van een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen.”

Met het boek en het witte Graffitistraatje wil het nieuwe wetenschapsmuseum iedereen uitnodigen om het witte blad te zien als startpunt voor nieuwe ideeën, als plaats om ideeën te herdenken en uit te dagen en misschien wel om ze daarna weer weg te gooien.

Het GUM spitst zich toe op de weg die de wetenschapper aflegt. Het wordt daarmee een unieke plek over wetenschap, onderzoek en kritisch denken.

De bezoeker duikt mee in de reis van vallen en opstaan, twijfel en verbeelding. 
Kortom: de bezoeker is ‘Welkom in het hoofd van de wetenschapper’.

Wetenschap is kwetsbaar en dat maakt het zo mooi. In ons nieuwe museum volg je de woelige reis van de wetenschapper. Die vertrekt van een blanco blad en vindt met vallen en opstaan een antwoord – of niet,” zegt Marjan Doom, directeur van het GUM. “We hopen dat in onze witte boeken en in het Graffitistraatje snel nieuwe ideeën en beelden een plek krijgen. Die zijn op hun beurt de start van een nieuw verhaal.”

Het boek ‘Welkom in het hoofd van de wetenschapper’ kondigt het GUM (Gents Universiteitsmuseum) aan, het nieuwe wetenschapsmuseum, midden in de Gentse Plantentuin. Dat opent feestelijk de deuren op zaterdag 21 en zondag 22 maart.

Marjan Doom voegt toe:
Het GUM is een museale vertaling van het ‘Durf Denken-idee’. Het is een wetenschapsmuseum dat de klemtoon legt op de zoektocht naar kennis. Wetenschap geïllustreerd als een creatief, steeds evoluerend en pluralistisch concept. De schoonheid van dat proces wilden we naar buiten brengen. Het witte Graffitistraatje en de witte boeken leken ons de perfecte manier om dat te doen.

Want soms moet je in die zoektocht naar kennis met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen. Net als Pythagoras, die tegen alle overtuigingen van zijn tijd in, durfde denken dat de aarde rond was. En geen platte schijf.

De opening van het nieuwe GUM wordt gevierd op zaterdag 21 en zondag 22 maart 2020 met een feestelijk openingsweekend. Iedereen welkom. Hier vind je al een eerste inkijk in het programma van het openingsweekend.

www.gum.gent

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.