Junior College STEM en Life Sciences

Junior College is een oriënteringsinitiatief van de KU Leuven dat leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs de kans wil geven om te proeven van academisch onderzoek en onderwijs. Dit gebeurt via wetenschappelijke vraagstelling en interactieve inhoud verwerkt in lesmodules waar de leerlingen in de eigen lessen mee aan de slag gaan en/of tijdens de juniorcollegedag, waarop de leerlingen samen met hun leerkrachten aan de universiteit colleges kunnen bijwonen over een brede waaier van wetenschapsdomeinen.

In de lesmodules wordt veelal vertrokken van een specifieke wetenschappelijke vraag of een onderzoeksthema dat vervolgens in een reeks activiteiten wordt uitgediept. De lesmodules bieden materiaal voor één of meerdere lessen. Activerende werkvormennodigen de leerlingen uit om zelf aan de slag te gaan. Voor de leerkrachten wordt een handleiding voorzien. Leerkrachten kiezen op basis van de interesses en noden van hun leerlingen zelf rond welke thema’s ze in hun lessen willen werken.

De cluster STEM en Life Sciences biedt uitdagende en diepgaande lesmodules in Science – Technology – Engineering – Mathematics (STEM) en Life Sciences voor leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs. De leerkrachten gaan dan in hun eigen lessen met kant-en-klaar lesmateriaal aan de slag.

In het schooljaar 2019-2020 is er binnen het Junior College STEM en Life Sciences de keuze tussen acht lesmodules:

  • Cochleaire implantaten;
  • Detectie en observatie van ruimteweer;
  • PageRank, de kracht van Google;
  • Van priemgetal tot digitale handtekening;
  • Simulatie van de klimaatverandering;
  • GISsen met Rock Werchter;
  • Buigen, beven, barsten;
  • Life Sciences: Help, ik bloed!

Inschrijven voor deelname aan Junior College STEM kan tot 30 september 2019.

Voor deelname aan Junior College Life Sciences is de uiterste inschrijfdatum reeds verstreken.

Voor meer informatie kun je terecht op: http://www.kuleuven.be/onderwijs/juniorcollege.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.