• 2020 Herdenkingsjaar Simon Stevin

  De Bruggeling Simon Stevin (1548-1620) was de homo universalis van de Lage Landen en één van de grootste wetenschappers van zijn tijd.

  In 2020 is het 400 jaar geleden dat hij overleed.

  De VVWL zal in de volgende nummers van het tijdschrift Wiskunde & Onderwijs de nodige aandacht besteden aan het werk van Simon Stevin.

  Op 10 oktober 2020 wordt er ook een symposium over Simon Stevin georganiseerd.

  Download hieronder alvast een artikel van Henk Hietbrink en Jean-Marie Dendoncker

  Tafelen van Interest.pdf

Junior college STEM aanbod 2020/2021

junior College is een oriënteringsinitiatief van de KU Leuven dat leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs de kans wil geven om te proeven van academisch onderzoek en onderwijs. Dit gebeurt via wetenschappelijke vraagstelling en interactieve inhoud verwerkt in lesmodules waar de leerlingen in de eigen lessen mee aan de slag gaan, en/of tijdens de juniorcollegedag, waarop de leerlingen samen met hun leerkrachten aan de universiteit colleges kunnen bijwonen over een brede waaier van wetenschapsdomeinen.

Je vindt alle nodige informatie: https://www.kuleuven.be/onderwijs/juniorcollege
Veel van deze modules zijn ook geschikt om de leerlingen deels zelfstandig aan de slag te zetten – en dus inzetbaar indien jouw leerlingen opnieuw voor korte of langere tijd van thuis uit zouden moeten werken dit najaar.
Op de juniorcollegedag kun je met je leerlingen kiezen uit een brede waaier aan colleges die doorgaan op één van de KU Leuven-campussen. De juniorcollegedag van 2021 zal doorgaan op de KU Leuven-campus in Kortrijk op 5 januari, in Brussel op 6 januari, in Leuven op 7 januari en in Gent op 8 januari. Er is een boeiend programma van academische colleges binnen uiteenlopende domeinen. Je kunt verschillende groepen voor verschillende hoorcolleges inschrijven. Gelet op de coronacrisis zullen we vermoedelijk pas in het najaar kunnen inschatten of een massa-event als de juniorcollegedag ‘live’ kan doorgaan. Wacht echter niet tot dan om je aan te melden, want de juniorcollegedag loopt elk jaar snel vol.

Opgelet! Inschrijven voor een lesmodule betekent niet dat je ook ingeschreven bent voor de Juniorcollegedag. Omgekeerd betekent inschrijven voor de juniorcollegedag niet dat je ook bent aangemeld voor een lesmodule. Je dient zich met andere woorden voor beide afzonderlijk in te schrijven indien je aan beide wil deelnemen.
Ontdek hier de brochure Junior College KU Leuven aanbod 2020-2021.
In het schooljaar 2020-2021 is er binnen het Junior College STEM volgende keuze:

 • Cochleaire implantaten;
 • Detectie en observatie van ruimteweer;
 • Buigen, beven, barsten;
 • PageRank, de kracht van Google;
 • Van priemgetal tot digitale handtekening;
 • Simulatie van de klimaatverandering;
 • GISsen met Rock Werchter;
 • Speltheorie en economie: samenwerken voor het klimaat > PILOOTPROJECT

De uiterste inschrijvingsdatum is 30 september 2020

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

 • Vlaamse vereniging wiskundeleraars vzw