De “Goddelijke verhouding” op de boekenbeurs.

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci stierf. De enige illustraties die officieel in zijn naam in een boek gepubliceerd werden, staan in het werk ‘Goddelijke Verhouding’ van Luca Pacioli , al is daar wel een en ander mis mee.

Hierover heeft Dirk Huylebrouck op woensdag 6 november om 15u30 een voordracht op de Boekenbeurs, Hal 1, Woordenhoek, tegenover Stand 128 van Gompel&Svacina Uitgevers . Dit alles naar aanleiding van de publicatie van de eerste (uitgebreid becommentarieerde) Nederlandse vertaling uit van de ‘Divina Proportione’

Dirk Huylebrouck geeft les aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, aan de campussen Sint-Lucas in Brussel en Gent. Hij schrijft af en toe voor Eos en heeft ook een wekelijkse column in de weekendbijlage ‘Pluto’ van Het Laatste Nieuws.

Hij publiceerde diverse boeken over wiskunde/’wiskunst’. Via deze boeken kwam hij in contact met kunstenaar Rinus Roelofs (Hengelo), die de illustraties bij zijn nieuwste boek ‘Goddelijke verhouding’ maakte, de allereerste Nederlandse vertaling van de ‘Divina Proportione’ van Luca Pacioli sinds de verschijning ervan vijfhonderd jaar geleden. Dat boek was eeuwenlang een bestseller dankzij de tekeningen toegewezen aan Leonardo da Vinci, de enige die ooit officieel in een boek gepubliceerd werden.

De aanleiding voor de vertaling was de ontdekking van onjuistheden in Leonardo’s bijdragen. Dat de onthulling daarvan een storm van kritiek bij Leonardo-liefhebbers veroorzaakte, wees op de noodzaak van een geïllustreerde en becommentarieerde vertaling die de oorspronkelijke tekst inzichtelijk maakt. Voor de vertaling deed Dirk Huylebrouck een beroep op literatuurwetenschapper Dr. Emma Grootveld (Universiteit Leiden), en samen voorzagen zij de tekst van uitgebreid commentaar.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.