l’ Arc Majeur

Wanneer u op de E411 tussen Namen en Aarlen rijdt, zal u niet naast het gigantische metalen kunstwerk Arc Majeur kunnen kijken. Sinds dinsdag 13 augustus 2019 omhult de Arc Majeur van Bernard Venet de E411 in Lavaux-Ste-Anne. Ontworpen door de Franse kunstenaar Bernard Venet en gemaakt in de ateliers van John Cockerill in Seraing. Met zijn 60 meter zal het de hoogste cortenstalen sculptuur ter wereld zijn.

De Arc Majeur als geschenk

Twee keer zo groot als het Jezusbeeld in Rio de Janeiro en zelfs groter dan het Vrijheidsbeeld in New York zonder voetstuk. Volgens de woordvoerder van de Franse beeldhouwer Bernar Venet wordt de Arc Majeur het grootste openbare standbeeld op het Europese continent. De sculptuur is ontworpen om langs een snelweg te liggen en is opgebouwd uit twee halve bogen aan weerskanten van de weg en weegt maar liefst 250 ton. John Cockerill, het wereldwijde constructiebedrijf dat in 2017 zijn 200-jarig bestaan vierde, besloot dit werk te maken als geschenk voor Wallonië. Zo wordt het een manier om de aankomst van John Cockerill in Seraing in 1817 te herdenken. Deze man speelde immers een beslissende rol in de mechanisering van de Europese industrie.

Eigenlijk was het de Franse regering die het werk in 1984 onder president François Mitterrand had besteld bij Venet. Bedoeling was dat de Arc Majeur in de buurt van Auxerre zou komen te staan, maar een lokale politicus ging op de rem staan. Ook een tweede poging om het werk een plekje te geven in Frankrijk strandde, toen de uitbater van de snelweg voorstelde om de boog rood te schilderen. Venet weigerde.

Het werk zou zo’n 2,5 miljoen euro kosten.

Meer info op de website www.arcmajeur.com

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.