An Dooms op 16/11/2019 te gast in “Allleen Elvis blijft bestaan”

Alleen Elvis blijft bestaan is en blijft een vaste waarde op Canvas. Dit najaar maakt Thomas Vanderveken al voor de negende keer tijd vooreen reeks boeiende gesprekken met acht interessante mensen. Allemaal brengen ze hun meest prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten mee.

Anderhalf uur lang vertellen ze over wat hen fascineert en motiveert,  aar hun inzichten vandaan komen en wat de leidraad in hun leven is.

Thomas ontvangt op zaterdag 16 november 2019 een vrouw die vindt dat wiskunde dringend weer sexy moet worden. Professor wiskunde Ann Dooms beweert bovendien dat iedereen wiskunde kan leren, als het maar goed wordt aangebracht.

“Wiskunde heeft helaas niet echt een sexy imago en dat komt omdat veel mensen niet beseffen hoe belangrijk wiskunde is in ons leven.”

www.knack.be

Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze werkt rond wiskundige concepten die zowel op korte als lange termijn bijdragen aan de samenleving. Haar onderzoek is meer dan actueel in deze tijden van fake news. De gepassioneerde wiskundige focust op digitale forensiek en veiligheid. Of hoe je louter via wiskundige bewerkingen vervalste foto’s, documenten en historische kunstwerken kan opsporen.

Op die manier werkt Ann via zuivere wiskunde mee aan de grote vraagstukken van onze digitale samenleving. En ze wint er prijzen mee. Zo ging ze eind vorig jaar met de Senior Cera Award naar huis, een erkenning voor een ingenieur of exacte wetenschapper die zijn of haar loopbaan richt op maatschappelijke uitdagingen.

Ze blijft zich inzetten voor een beter imago van haar vak, geeft een lezing op TEDx Brussel, schrijft een column rond wiskunde achter digitale toepassingen voor EOS, is ambassadrice van de “Wiskunnend Wiske” wedstrijd en organiseert The Beautiful Impact of Mathematics in Society congressen. Haar passie spreekt ook uit haar fragmenten. Zo kiest ze voor een fragment uit de Braziliaanse film Cidade de Deus, een aangrijpend portret van het harde en moeilijke leven van de straatkinderen in Rio de Janeiro. Ann ging tijdens haar doctoraat op studiebezoek in Rio en verloor er haar hart.

Bron www.canvas.be

Interessante link

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.